Apple

applelogoApple is een Amerikaanse multinational met het hoofdkantoor in Cupertino, Verenigde Staten. Het technologiebedrijf ontwikkelt en verkoopt consumentenelektronica, computers, software en online diensten.

De geschiedenis

Apple is in 1976 opgericht door Steve Jobs, Steve Wozniak en Ronald Wayne. Het bedrijf heette op dat moment Apple Computers, met de verwijzing naar het product dat men ontwikkelde. De computer was het eerste product dat ontwikkelt werd door Apple computers. In 207 werd de naam gewijzigd naar Apple om de naam beter aan te laten sluiten op de producten die het bedrijf ontwikkelt. In 2007 waren er meer producten ontwikkeld door Apple zoals de iPod en iTunes. In 2007 werd ook de eerste iPhone op de markt gebracht. Later kwam daar nog de iPad bij.

De producten

Apple is met name bekend door de Mac computers, iPod, iPhone en de iPad. Andere producten die ontwikkeld zijn door Apple zijn de online opslagdienst iCloud, de muziekdienst iTunes, de Safari browser en hiernaast ook de App Store en de OS X en iOS besturingssysteem. Naast deze producten heeft Apple nog meer diensten en producten die het aanbiedt.

De cijfers

Na jaren van hard werk en creativiteit is Apple nu het meest waardevolle merk ter wereld met een geschatte waarde van 119 miljard. De wereldwijde omzet van Apple over 2014 is 182 miljard USD. Gekeken naar de omzet is het nu het tweede grootste technologiebedrijf ter wereld achter Samsung Electronics. Het staat momenteel op de derde plek op de wereldwijde mobiele telefoon markt. Apple is sinds 2012 het bedrijf met de meeste beurswaarde ter wereld.